So Gardenije strupene za hišne ljubljenčke?

Pin
Send
Share
Send

Kot ve vsak lastnik hišnih ljubljenčkov, nekatere živali preprosto zaidejo v stvari, ki jih ne bi smele. Ko ujamete svojega malega prijatelja pri dejanju ali pa se nekoliko oddaljuje, hitro ukrepajte.

Strupeno ali ne?

Gardenije na splošno veljajo za nestrupene rastline za večino živali, vendar obstajajo nekatere izjeme. Konji, morski prašički, mačke in psi ne smejo gristi nobenega dela teh rastlin. Ta rastlina ne bi prizadela večine drugih hišnih ljubljenčkov.

Simptomi

Blaga driska, bruhanje in koprivnica so najpogostejši simptomi, ki jih boste našli, ko bo vaš ljubljeni ljubljenček odstranil nekaj te rastline. Čeprav je bruhanje dobro, bruhanje dobro odstrani iz sistema vašega ljubljenčka, preden ima čas za prebavo in povzroči še hujše težave.

Koliko?

Resnost simptomov je odvisna od vrste in velikosti živali. Konj bi na primer moral pojesti veliko rastline, da bi pokazal simptome, vendar ne tvegajte, vzemite ga s pašnika in ga obdržite. Vaša mačja prijateljica je še posebej dovzetna za to, da bi jedla to rastlino, zato jo le držite stran od nje. Morski prašički bi morali le malo grizljati, da bi začeli kazati simptome, kar bi najverjetneje bila driska. To je lahko majhnemu fantu nevarno, saj je tako majhen in driska lahko hitro povzroči dehidracijo.

Kaj storiti

Takoj se obrnite na veterinarja, če ima vaš ljubljenček kakršne koli simptome, povezane z zastrupitvijo z rastlinami. Veterinar vam bo najverjetneje svetoval, da sprožite bruhanje, in vam dal posebna navodila glede na vrsto, težo in starost prizadete živali. Če veterinarja ne morete poklicati, pokličite Nacionalni center za nadzor zastrupitev živali (NAPC) na 1-800-548-2423. Zavedajte se, da vam lahko za svojo pomoč zaračunajo pristojbino. Najboljši način ukrepanja je preventiva. Gardenije ne puščajte doma in na vrtu, če sploh sumite, da bi to lahko postalo težava.

Pin
Send
Share
Send

Poglej si posnetek: Aleš Lubej lastnik strupenih kač (Junij 2024).

uci-kharkiv-org